Nalagam

Z varuško na družinski dopust

Se vam obeta nepozaben dopust? Da bo res popoln in bosta s partnerjem imela nekaj uric zase, premislite o tem, da na morje povabite še varuško. Tako boste lahko brez skrbi, saj bodo v varnih rokah, ko si bosta vidva privoščila romantično večerjo za dva. Obenem vam bo v veliko pomoč čez dan in boste lahko sproščeno uživali v vseh turističnih dejavnostih.

Zakaj letos ne bi bilo malce drugače na dopustu? Sproščujoče, brezskrbno, polno smeha in veselja, brez prepiranja, hitenja. Vzemite s sabo odraslo osebo, ki vam bo pomagala loviti otroke po plaži, jih nadzirati med 'čofotanjem' v vodi, tekanjem po kampu, okrog hotela, paziti, medtem ko vi pripravljate božansko okusno kosilo za vse člane ipd.

Potek dela: Še preden se odpravite na družinske počitnice, se z njo pogovorite, kako bo potekalo njeno delo, ker pravzaprav gre za vaš dopust in ne njen. Kdaj bo zjutraj vskočila na pomoč, kako dolgo bo čez dan z otroki na plaži, ali se vam bo pridružila pri vseh aktivnostih, kdaj jo boste rabili zvečer itd.

Prosti čas: Lahko določite, kdaj ima prost dan ali vsaj nekaj uric zase, če boste dlje časa dopustovali, da se tudi sama spočije in ne pregori še pred koncem. Ponudite ji tudi možnost, da koristi proste dneve po vrnitvi domov, kajti zavedati se morate, da je varstvo otrok na počitnicah v tujem kraju delo, ki zahteva njeno popolno pozornost in več truda.

Plačilo in stroški dopusta: Določita višino plačila, prav tako pa je mišljeno, da ji pokrijete tudi vse stroške, vključujoč nastanitve. Dogovorite se, ali se boste na pot odpravili skupaj ali bo prišla v lastni organizaciji prevoza. Če načrtujete obisk kakšnega muzeja, vodnega parka, naj se vam varuška pridruži, vi pa seveda plačajte vstopnico tudi za njo.

Nastanitev: Razmislite tudi o tem, ali bo varuška delila z vašimi otroki tudi sobo, apartma, ali bo bivala v vaši mobilni hišici ali posebej. Dogovorite se tako, da bo ustrezalo tako vam kot njej, predvem pa otrokom. Če jo otroci zelo dobro poznajo in uživajo v njeni družbi, potem ji omogočite, da na počitnicah bivajo skupaj z njo. Mogoče pa ji ustreza ideja o tem, da bi imela svojo sobo, kjer bi imela vsaj nekaj zasbenosti. Predabatirajte o vsem še pred počitnicami, kajti takrat bo čas le še za zabavo in ne resne teme.

Pravila: Kako dosledni boste pri vseh pravilih, dnevni rutini otrok, dorecite z varuško vnaprej. Pri nekaterih stvareh ste lahko popustljiveši, recimo lahko gredo otroci kasneje zvečer spat in se udeležijo organizirane plesne zabave za malčke. Kosilo imate lahko tudi ob drugačni uri, prav tako popoldanski spanec. Kdo bo za kaj odgovoren, kdo bo šef šefov, je tudi dobro vedeti, tako otroci ne bodo zmedeni, na koga naj se obrnejo, ko si nekaj zamislijo.

Pričakujete lahko tudi, da vas bo varuška zavrnila in ne bo tako navdušena nad idejo počitnikovanja z vami in vašimi otroki. Mogoče ji destinacija ne bo všečna, mogoče ima že svoje načrte. Poskušajte najti alternativno varianto – priporoči vam lahko kakšno prijateljico, izkušeno varuško, ki pa bo z veseljem sprejela takšno delo, ali pa poiščite novo varuško v aplikaciji MyNanny. V takšnem primeru naj jo otroci prej spoznajo in vzpostavijo zaupanje veliko prej, preden boste z njo dopustovali. Naj dobi vpogled v vaše in otrokove navade, preden boste 24 ur dnevno preživeli skupaj.

Želimo vam čudovit dopust, pol navihanih, nagajivih, norčavih, razposajenih in radovednih trenutkov!

Avtor: N.K.

Photo by Josh Willink from Pexels