Nalagam

Vzgojimo srečnega otroka

Vsi starši si želijo, da bi bil njihov otrok srečen, zato zanj ustvarijo toplo in ljubeče okolje, dnevno izpolnjujejo njegove potrebe in želje. Omogočijo mu izkušnje, da uživa v majhnih stvareh, ki mu jih nudi življenje.


Navajamo pet starševskih nasvetov, kako lahko vzgajate srečnega otroka.


Vzemite si čas in se igrajte z njim.
Iz otroške sobe odstranite mobilni telefon in ne preverjajte službene pošte, usedite se k otroku na tla in se z njim igrajte. Naredite skupaj z njim najdaljšo kolono iz avtomobilčkov, priredite najbolj zabavno čajanko. Pokažite navdušenje nad sestavljanjem kock, iskanjem manjkajočega koščka sestavljanke, prepevanjem otroških pesmic ... Potopita se v svet, ki se skriva v povsem preprostih igrah iz vaše mladosti, odkrijta kaj neznanega in se smejta na ves glas. Takšne trenutke si bo zapomnil za večno.


Dovolite mu, da je pri določenih opravilih povsem samostojen.
Nekatera opravila lahko otrok opravi povsem sam, seveda starosti primerno, in tako se bo v njem prebudil občutek samostojnosti in pomembnosti. Pričakujte, da bodo pri delu včasih še okorni in boste pri peki piškotov imeli na koncu kaos v kuhinji, a je vredno. Mogoče bo trajalo nekaj časa, preden bo izpeljal vse tako, kot bi moral, ampak uspelo mu bo in ponosen bo na svojo 'zmago'.


Otroku postavite pravila in omejitve.
Ni vam treba biti mama ali oče, ki otroku vedno vse prikima in odobri. Večina otrok ne mara zvečer v posteljo, prav tako jim ni po godu, da morajo pospravljati igračke, a to ne pomeni, da ni treba pri tem tudi vztrajati. Vi ste starši in želite svojemu otroku dati čim boljšo popotnico za življenje. Dajte mu vedeti, kaj lahko pričakuje, vzpostavite družinsko rutino ter se tega tudi držite.


Otroku veliko berite.
Že v zgodnjem otroštvu otroku ustvarite knjižni kotiček, slikanice in knjige naj ima vedno na dosegu rok. S pomirjajočim glasom ga popeljite v svet sanj, izkoristite čas, ko čakate na pregled pri zdravniku, ko zunaj dežuje in preverite, kaj se pripeti v pravljici Sneguljčica in sedem palčkov, Zlatolaska, Obuti maček, Rdeča kapica ... Z otrokom lahko z rednim branjem prav tako okrepite vez in poglobita vajina čustva. Če bo od vas v nekem določenem obdobju želel, da mu večkrat preberete isto pravljico, mu ustrezite. Naj sam v knjižnici ali knjigarni izbere najljubše zgodbice, ki jim bo tudi z veseljem prisluhnil.


Otrok si želi ob sebi srečne starše.
Ne pozabite nase in počnite tudi nekaj, kar vas osebno veseli in notranje izpopolni. Vzemite si vsak dan nekaj minut zase in se razgibajte, privoščite si sproščujočo kopel ali po telefonu v miru poklepetajte s prijateljico, oglejte si romantično komedijo ali pa se preprosto stisnite k partnerju. Ko bo otrok videl, da ste srečni, bo srečen tudi on. Jutro začnite s požvižgavanjem v kopalnici, zvečer zaključite s pripovedovanjem, kaj vse lepega ste doživeli tisti dan. Naj se otrok od vas naleze sproščenosti.
In ne pozabite, da ste super starši. Lepo je biti mama, lepo je biti oče, a starševska vloga ni preprosta in marsikdaj se je treba soočiti z nepričakovanim. Nič hudega, če niste vedno dobre volje, nihče ne pričakuje od vas, da ste popolni. Nič hudega, če naredite kakšno napako, kajti tako tudi otroku pokažete, da je povsem v redu, če delamo napake, kajti iz njih se lahko veliko naučimo.


Za zaključek še namig – skupaj zapojte vsem dobro znano pesmico:
Če si srečen, daj z dlanjo udari v dlan (plosk, plosk),
če si srečen, daj z dlanjo udari v dlan (plosk, plosk),
če si srečen, in ko srečo rad bi še delil z nekom,
če si srečen, daj z dlanjo udari v dlan (plosk, plosk),
če si srečen, tleskni s prsti razigran (tlesk, tlesk) …
Če si srečen, po kolenih potokljaj (pok, pok) …
Če si srečen, močno z nogo butni v tla (bum, bum) …
Če si srečen, glasno vzklikni svoj hura (hura!) …
Če si srečen, zdaj ponovi vse od prej …