Nalagam

Varuška Nika peče medenjake

Varuška Nika pazi na bratca in sestrico, ko so njuni starši v službi. Z nami je delila recept za medenjake, ki jih je pripravila skupaj z njima za prihajajoče se praznike. Čeprav je v kuhinji nastal pravi nered, bodo zabavno slaščičarsko delavnico kmalu spet ponovili.

 

Recept za medenjake

 

Sestavine

 

500 g moke

150 g masla

2 jajci

150 g medu

150 g sladkorja v prahu

1 čajna žlička sode bikarbone

1 čajna žlička cimeta

 

Postopek

 

Najprej stopimo maslo. Vse sestavine stresemo v veliko skledo in iz njih zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v živilsko folijo in postavimo v hladilnik za najmanj eno uro, da se strdi.

 

Iz testa oblikujemo kroglice, ki ne smejo biti večje od oreha. Polagamo jih na pekač, ki smo ga pred tem obložili s papirjem za peko. Vmes med kroglicami pustimo 5 cm prostora.

 

Če imamo modelčke za piškote, testo razvaljamo na pomokanem papirju za peko. Nato iz testa s pomočjo modelčkov izrežemo medenjake. Položimo jih na pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Prav tako vmes pustimo nekaj prostora.

 

Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 180 stopinjah Celzija od 12 do 15 minut.

 

Ohlajene medenjake lahko tudi poljubno okrasimo s sladkornim premazom, čokoladnimi ali barvnimi mrvicami, srebrnimi kroglicami ali čokoladnim prelivom.

Avtork: N.K. 

Photo by Any Lane from Pexels