Nalagam

Ko otrok ni sprejet v vrtec, poiščeš drugo obliko varstva

Mojca je mamica enoletnika in se je lani, po koncu porodniškega dopusta, vrnila v službo. Oddala je prijavnico za vpis v vrtec, vendar zaradi prevelikega števila prijav otrok ni bil sprejet. Zato je morala poiskati drugo obliko varstva za svojega otroka.

Mojca je bila ves porodniški dopust trdno prepričana, da bo njen otrok od prvega leta naprej obiskoval vrtec, ki je bil pet minut peš oddaljen od njihovega bloka. Večkrat je imela priložnost opazovati otroke, ki so ga obiskovali, kako se igrajo na vrtčevskem igrišču in v parku ter kako gredo tudi najmlajši na sprehod v strnjeni koloni po naselju. Všeč ji je bilo, kako pozorne so vzgojiteljice, kako k igri povabijo tudi tiste, ki so se razigrano želeli malce oddaljiti od skupine. Zato je tudi pravočasno oddala vlogo za vpis v vrtec in upala, da bo njen sin sprejet, kljub čakalnim vrstam, ki so bile omenjene vsepovsod. Želja se ji ni uresničila, saj je bilo lani preveč prijav otrok za jasli. Časovno in organizacijsko pa ji ne bi uspelo vsak dan peljati otroka z avtobusom v vrtec, ki je bil nekaj ulic stran.

Znašla se je pred hudo dilemo, kdo bo pazil na njenega otroka približno devet ur na dan, medtem ko bo ona opravljala svoje delo. Očka je prav tako zaposlen, babica in dedek pa živita v drugem kraju, oddaljenem 80 kilometrov. Spomnila se je, da je na svojih ''vozičkarskih'' sprehodih spoznala starejšo gospo, ki je pazila na deklico, staro dve leti. Gospa jo je dobila med tednom v varstvo okrog osme ure in skupaj sta vedno odšli v trgovino po zajtrk in na mini sprehod. Potem ju je srečala še dopoldne in popoldne na igrišču ali v parku, kjer se je z deklico ves čas ukvarjala in ji bila kot prava učiteljica. Vsak dan ji je razlagala nekaj novega, poučevala jo je o rastlinah, drevesih, vremenskih pojavih, poklicih, odnosih med otroki ... Nekajkrat se je deklica v peskovniku zaigrala tudi z Mojčinim sinom in bilo je videti, da je res obzirna do mlajših otrok. To je bilo Mojci všeč, saj njen sin ni tako hitro sklepal prijateljstev. Bil je bolj zadržan in se je šele po nekaj poskusih drugih sprostil in se jim pridružil ter z njimi delil svoje igrače.

Odločila se je, da poišče to gospo v naselju in jo povpraša, ali bi bila pripravljena biti varuška tudi njenemu sinu. Želela je zvedeti mnogo več – kje živi, kako ima urejeno stanovanje, ali je dovolj varno za otroke, kakšne obroke pripravlja, kakšno spalno rutino ima vzpostavljeno z varovanko, kakšne so njene dosedanje izkušnje z varstvom otrok, koliko takšna oblika varstva stane, kaj se zgodi, če ona zboli, kdaj jo obvesti, da ne more paziti otroka, kdaj gre na dopust, kako sledi vrtčevskemu kurikulumu, ali poskrbi za plenice ipd. Zanjo je imela številna vprašanja in gospa je bila prijazno pripravljena odgovoriti na vsa. Prav tako je bila navdušena nad zamislijo, da bi imela deklica družbo, vendar se je morala pogovoriti še z njenimi starši, ali se strinjajo, da bo odslej pazila dva otroka. Tudi Mojci je posredovala njihov kontakt in tako je lahko iz prve roke izvedela, da so zadovoljni z njenim delom.

Z gospo sta podpisali pogodbo, seznanila jo je z vsemi navadami svojega otroka in odločili sta se za poskusno obdobje enega tedna. Sinu je bilo prva dva dneva zjutraj neobičajno, da ga je mama pustila za nekaj ur pri gospe, ki je ni dobro poznal. Počasi so podaljševali čas ločenosti in mogoče je prav deklica pripomogla, da se je lažje privadil na spremembo. Takoj ko sta se zjutraj srečala, ga je objela in mu hitela kazati igrače, tako da malček ni imel časa za razmišljanje, da mamica odhaja. Čez dan se je zamotil in Mojca je bila očarana nad tem, da se je vsak dan naučil nekaj novega. Gospa je imela dolgoletne izkušnje z varstvom otrok, tudi sama je vzgojila dva otroka, tako da ji je zaupala, da bo taka oblika varstva pozitivno vplivala na sinov razvoj. Ker se ima tako super pri njej, ne razmišlja, da bi ga že jeseni zopet vpisala v vrtec, mogoče kakšno leto kasneje, zato da se bo naučil sodelovati z večjo skupino otrok in bo vključen v pravi izobraževalni sistem pred vstopom v šolo.

Avtor: N.K. 

Photo by Pexels.com