Nalagam

Kakšne so naloge varuške

Varuška je po navadi oseba, ki ima zelo rada otroke in uživa v trenutkih, ko jih vidi odraščati, obenem pa mora biti izjemno odgovorna, kajti njeno delo zahteva, da je ves čas osredotočena na otroka v času, ko njegovih staršev ni zraven. Na varuško se boste zanesli, ko vas ne bo ob otroku, zato morate pred dogovorom doreči, kaj vse bo počela z njim in kdaj.


Varuška lahko prevzame otroka v šoli in vrtcu
Varuška gre lahko po otroka v vrtec in šolo, zato pred njenim prvim dnem dorecite, ali ima vozniško dovoljenje in kako spretna voznica je. V avtomobilu obvezno namestite otroški sedež, ne glede na to, da bo otroka peljala le po naselju in je razdalja kratka. Varnost je na prvem mestu, zato naj vedno vztraja pri tem, da je otrok med vožnjo v avtomobilskem sedežu in pripet z varnostnim pasom.


Varuška v času vaših opravkov
Varuška lahko nudi varstvo tudi takrat, ko morate po večjih nakupih in ne želite v trgovini ves čas 'loviti' otroka med policami. Dobrodošla je tudi, ko imate nujne opravke v uradnih ustanovah in bi se vaš otrok med čakanjem in podpisovanjem različnih papirjev dolgočasil.


Varuška, ko imate službene obveze
Dogovorite se, če jo lahko pokličete nepredvideno, na pomoč vam lahko priskoči, ko se vam služben sestanek zavleče v pozne popoldanske ure. Otroku lahko pripravi malico, mu pomaga pri pisanju domače naloge, učenju in pripravi za naslednji šolski dan.


Varuška lahko odpelje otroka na popoldanske aktivnosti
Vaš otrok obiskuje različne interesne dejavnosti v popoldanskih urah, vi pa tega nikakor ne morete uskladiti z delovnim urnikom? Varuška je lahko vaša 'podaljšana roka', tako se otrok ne bo odpovedal gibalnim uricam ali tečaju angleškega jezika.


Varuška lahko pospremi otroka na zabavo
Je dobil vaš otrok vabilo na rojstnodnevno zabavo in rabi spremstvo do igralnice, kjer bo potekala? Tja ga lahko odpelje tudi oseba, ki ji zaupate in ste jo izbrali za varstvo. Posredujte ji vse podatke, hkrati pa obvestite gostitelja, da bo na zabavo vašega otroka pripeljala varuška.


Varuška lahko nadomesti varstvo babice in dedka
Vašega otroka po navadi pazita babica in dedek, a imata obveze, ki jih ne moreta prestaviti. V takšnem primeru se lahko obrnete na varuško, ki bo več ur skrbela za otroka tako, da se bo čutil ljubljeno in varno.


Z varuško v knjižnico
Varuška lahko prav tako otroka odpelje v knjižnico namesto vas, da si sposodi knjige za domače branje in bralno značko. Mogoče pa bo z njo na knjižnih policah našel čudovito knjigo, polno pravljic, ki jih bosta lahko potem, ko bosta skupaj, prebrala.


Z varuško na sprehod
Pred vami je sončen dan, vas pa čaka kup hišnih opravil? Prosite varuško, da se z otrokom sprehodi po parku, ob reki ali jezeru, da ga odpelje na igrala in z njim preživi prosti čas na svežem zraku.


Ustvarjanje z varuško
Varuška lahko z vašim otrokom ustvarjalno preživi urice, z njim izdela okraske za otroško sobo, papirnate lutke, kartonasto hiško za punčke, tudi presenečenje z mamico in očkom. Dogovorite se z njo in priskrbite material, da bo imela na voljo škarje, lepilo, kolaž papir, tempera barvice, plastelin … Saj veste, otrokova domišljija ne pozna meja in če ga pri tem varuška spodbudi, lahko nastane prava umetnina.


Varuška lahko nudi otroku učno pomoč
Mnoge varuške so zelo usposobljene in imajo veliko znanja, tako da lahko tudi vašemu otroku nudijo tudi učno pomoč. Povprašajte jo, na katerih področjih je 'močna' in mu lahko pomaga usvojiti to, česar ne zna.


Varuška, ko si vzameta čas zase
Ne pozabite na to, da si tudi, ko postanete starši, zaslužite oddih in razvajanje. Ohranita močno povezanost s partnerjem, takšno, kot sta jo imela pred prihodom družinskega člana, in si privoščita večer zase. Varuška lahko otroku pripravi večerjo, ga okopa, mu prebere pravljico za lahko noč in ga pospremi v posteljo ter počaka, da se vrnete.

Avtor: N.K.