Nalagam

Kako poskrbeti, da bo otrok ob vas srečen?

Tudi varuške imajo ključno vlogo pri tem, da omogočijo svojim varovancem srečno otroštvo. Kaj so tisti dejavniki, ob katerih se bo ob vas otrok počutil srečno?

Sreča se kaže navzven v otrokovih nasmehih, dotikih, odzivih ... Ob vas se bo dobro in varno počutil, v vaši družbi bo užival. Opazili boste, da ga razganja od optimizma, zanosa, veselja ...

 

Kaj so tisti dejavniki, ki vplivajo na to, da je otrok ob vas srečen?

 

Pogovarjate se z njim in mu prisluhnite

Pogavarjajte se z njim. Spustite se na raven otroka, se mu približajte in ga slišite. Z njim komunicirajte spoštljivo in ljubeče. Uporabljajte jezik, ki ga razume. Bodite mu za vzgled in tvorite povedi iz besed, ki bodo obogatile njegov besedni zaklad.

Pokažite mu, da vam je mar zanj

Pokažite mu, da vam je mar zanj. Vedno znova poskrbite, da mu date občutek, da varstvo za vas ni le služba, ampak ga imate iz srca radi. Bodite mu v oporo, uteho, ponudite mu topel objem in prijazno besedo. Zgradite pozitiven odnos z otrokom, le-ta pa mora vključevati ogromno dozo smeha, zabave in igranja. Dovolite mu tudi, da on pokaže svoja čustva, da jih ubesedi na glas.

 

Ustvarite varno okolje

Otroku zagotovite tako ljubeče kot varno okolje. Odstranite vse morebitne nevarnosti iz njegovega okolja. Naj se ob vas počuti zaščiteno, obenem pa dovolj pogumno in radovedno, da razišče, kaj mu prinaša mali svet okrog njega.

 

Ne spreminjajte ga, ampak ga podpirajte

Prav vsak otrok je edinstven in tega se zavedajte. Sprejmite ga takšnega, kakršen je. Ne primerjajte ga z drugimi otroki. Poskrbite, da ima dovolj možnosti za razvijanje svojih sposobnosti in talentov. Otrok se bo počutil srečno, če mu bo omogočeno, da bo dosegal nove cilje, zato si zamislite aktivnosti, ki bodo spodbujale njegovo domišljijo, ustvarjalnost, socialne interakcije, razvoj fine in grobe motorike itd.

 

Poskrbite za zdravo življenje

Varuška mora tudi poskrbeti, da se otrok uravnoteženo prehranjuje, dovolj giba in zadosti spi. Zdravje vodi k dobremu počutju, kar botruje tudi k temu, da je otrok srečnejši.

 

Ko nekaj obljubite, to tudi izpolnite

Obljube ne padajo kar vsak dan. Ampak ko nekaj obljubite, to tudi izpolnite. Z največjim veseljem! Četudi je to samo sprehod do bližnjega hriba. Otrok si bo zapomnil in vas bo pocukal za rokav, ko bo napočil sončen dan. Takrat pripravite malico in se skupaj podajta novim avanturam naproti.

 

Ohranite mirno kri

Ko vse ne bo šlo po načrtih, ko boste prišli v spor z otrokom, ohranite mirno kri in ne kričite na ves glas. Pomirite se in poskušajte najti izvirno rešitev za težavo. Ob takšnih in drugačnih izzivih pogumno premagajte ovire.

 

Posvetite se otroku

Uživajte v družbi otroka in obenem bodite odgovorni zanj. Takrat nikar ne pregledujte družbenih omrežij na mobilnem telefonu ali ne kličite prijateljice. Ko imate v varstvu otroka, se posvetite izključno njemu.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels