Nalagam

Domislene ideje, kaj lahko jeseni varuška počne z otrokom

Prekrasna jesen vabi, da jo izkoristite za sprehode in domače ustvarjalne delavnice. Zbrali smo nekaj idej, kaj vse lahko varuška v tem obdobju počne z malčkom, da mu bodo urice v odsotnosti staršev minile čim bolj izvirno in zabavno.

 

Jesenski sprehod

Preživite popoldne na svežem zraku, opazujte skupaj z otrokom, kakšnih barv je listje. Poimenujte različna drevesa, ptice in žuželke ter imejte pravi naravoslovni dan, ki bo otroku prinesel veliko novih spoznanj.

 

#igrajmosedoma z Minicityjem

Skupaj z mačkom pokukajta na spletno stičišče #igrajmosedoma, kjer se skriva zakladnica zanimivih idej, kako preživeti prosti čas. Skupaj lahko rešujeta naloge, rišeta, izdelujeta, ustvarjata, delata poskuse, spoznavata različne poklice, panoge, kuhata, se igrata, izobražujeta ... Vsak dan vaju čaka nova domislica. Poiščite izziv, ki bo v otroku prebudil radovodnost ali domišljijo. 

 

Nabiranje jesenskih plodov in ustvarjanje

Na sprehodu naberite čim več jesenskih plodov in doma organizirajte ustvarjalno delavnico. Iz storžev lahko izdelate veverice, iz kostanja mravlje ali ježke. Odpadlo listje v rumenih, oranžnih, rjavih in rdečih odtenkih vam lahko služi za tisoč in eno umetnino. Okrasite otroško sobo ali celotno stanovanje z dekoracijo, ki ste jo našli na vašem jesenskem pohodu z malčkom. 

 

Branje pravljic

Če vreme ni naklonjeno daljšemu sprehodu, se stisnite pod odejo in se z otrokom potopita v svet pravljičnih junakov. Preberite mu najljubšo pravljico tudi večkrat na glas. Boste videli, kako dobro si jo bo zapomnil in vam jo bo znal obnoviti sam od sebe. Mogoče bo pa zanjo poiskal drugačen konec ...

 

Peka jabolčnega zavitka

Varuška lahko z malčkom tudi speče slastno jabolčno pito. Otrok vam lahko pomaga lupiti, ribati jabolka, mešati, pripraviti testo ... Vse te aktivnosti bodo zelo koristile njegovemu razvoju fine motorike, obenem pa so bo zabaval in na koncu tudi zadovoljno posladkal. Prepričani smo, da se bo z največjim navdušenjem pohvalil staršem, kako je ob vaši pomoči spekel svoj prvi jabolčni zavitek.

 

Rezljanje buče za noč čarovnic

Otroci so navdušeni nad nočjo čarovnic, zato to tudi izkoristite. Iz velike oranžne buče lahko izdolbete grozne in hkrati smešne pošasti. Pomagajte si s kakšno šablono in idejo vnaprej zarišite na bučo. Potem pa z olfa nožem izrežite najbolj unikatno. Postavite jo pred hišo ali na okensko polico, za še bolj strašni učinek pa poskrbite z majhno čajno svečko.

 

Glasbene urice

Zaplešite na otrokovo najljubšo pesem. Sestavita posebno koreografijo in jo večkrat vadita. Tako se bo malček razgibal, ogrel in še naučil novih plesnih korakov. Kdaj drugič lahko iz raznega odpadnega materiala izdelata inštrumente in priredita koncert v otroški sobi. Lahko ga naučite tudi kakšno ljudsko pesem, jo skupaj zapojeta na ves glas in odženeta slabo voljo proč.

 

Razmigavanje

Poskrbite, da se bo vaš varovanec veliko gibal. Domislite se raznih vaj, primernih njegovi starosti, in začnita s telovadbo. Nekaj počepov, prevalov na podlogi, razgibalnih vaj stoje, sede, leže ... je možno izvesti tudi doma. Zunaj pa ga lahko spodbudite, da teče in poskuša biti tako hiter kot zajček.

 

Družabne igre

Muhasto jesensko vreme vam ponudi priložnost za igranje družabnih iger. Izberite takšno, ki je primerna otrokovi starosti. Če se jo igrate prvič, mu dobro razložite pravila, kajti tako se lahko izognete negodovanju. Namen igranja družabnih iger je izvabiti dobro voljo na plan in kakovostno preživeti prosti čas.

 

Raziskovanje

Zagotovo se v bližini doma skriva kakšen kip, ki si ga niste dobro ogledali. Podučite se, komu v čast so ga postavili, in informacije nato posredujte otroku, želnemu novih znanj. Mogoče so v bližini ruševine gradu ... Sprehodite se in jih preučujte od blizu. Če vas pot nanese mimo spominske plošče, otroku preberite podatke, ki so zapisani na njej, in se pogovorite o  njih.

 

Skupno pospravljanje

Pospravljanje lahko tudi vključuje zabavo. Če poleg varstva za otroka morate poskrbeti za osnovno pospravljanje stanovanja, ga povabite zraven. Naučite ga, kako se zlaga perilo in v katero omaro pospravi svoja oblačila. Skupaj lahko pregledata in razvrstita po škatlah vse igrače. Pri brisanju prahu, sesanju, pometanju, zlaganju umazane posode v pomivalni stroj ... vam tudi lahko pomaga. Naredite pospravljalne izzive zabavne, zraven tekmujta, prepevajta ali si pripovedujta zgodbe.

Avtor: N.K. 

Photo by cottonbro from Pexels