Nalagam

Decembrske radosti z varuško

Čeprav velja kar nekaj omejitev zaradi COVID-19, lahko otroci skupaj z varuško preživijo čudovit december. Medtem ko ste vi v službi, lahko poskrbi, da jim bo ostal v čarobnem spominu.

 

Minicity prek spleta

 

Kljub temu da so vrata kreativnega otroškega mesta zaprta, lahko prek spleta zakupite tedenski dostop (5x delavnica) do interaktivnih vsebin z Minicity animatorji, za otroke do 12. leta. Medtem ko se malček skozi igro uči in ustvarja, je lahko varuška zraven ali pa takrat kuha kosilo. Lahko dobi številne ideje, kako nadgraditi in obogatiti otroško igro doma. Mačlek bo navdušen in ne čudite se, če vas bo prosil, da mu podaljšate spletni obisk v Minicityju še za en teden.

 

Peka piškotov

 

Z malčkom lahko peče različne božične piškote. Receptov za najbolj okusne domače dobrote nikoli ne zmanjka. Pripravita lahko čokoladne razpokančke, medenjake, maslene piškote z marmelado, ingverjeve ali kokosove piškote, vanilijeve rogljičke, linške oči, kokosove poljubčke ... Otrok bo užival v mešanju, gnetenju, valanju, oblikovanju z modečki prazničnega motiva, še najbolj pa v okraševanju. In ko bodo pečeni, se lahko z njimi posladka ob skodelici sadnega čaja.

 

Izdelovanje okraskov

 

Iz odpadnega materiala, kolaž papirja, vrvic, trakov ... lahko izdelujeta čudovite snežene može, snežinke, barvite verige, okraske, venček ... Iz storžev, palic, kamnov, orehov, lešnikov, pomaranč, klinčkov ... lahko nastane prav posebna namizna dekoracija. Z malce domišljije lahko ročno sešijeta tudi simaptične božične nogavice in jih obesita nad kaminom ali tako, da visijo s police.

 

Krasitev otroške sobe

 

Varuška lahko pomaga otroku okrasiti sobo po želji. Lučke naj visijo na oknu, vsi izdelani okraski pa s stropa. Mogoče pa ima lahko prav posebno smreko iz tulcev ali vejic, na katerih se bohotijo pisani okraski. Drevesce lahko dimiselno sestavi tudi iz kock.

 

Branje knjig s praznično vsebino

 

Zdaj je čas za branje knjig, v katerih nastopata Božiček in Dedek Mraz z živalicami, palčki in otroci z vsega sveta. Izvedel bo, kako dobrima možema uspe obiskati vse otroke, kako se z velikima trebuhoma splazita skozi dimnik, zakaj ima Rudolf rdeč nos, kako škratje izdelujejo igrače in kje so doma božični jeleni. Ob vroči čokoladi bo svet pravljičnih junakov vstopil v malčkov dom in mu buril domišljijo. Mogoče poiščeta tudi kakšno knjigo o prazničnih običajih in jedeh po svetu ter jih približata tudi ostalim domačim.

 

Gledanje božičnih filmov

 

Decembra si lahko privoščita maraton božičnih filmov. Čudoviti animirani filmi so Jelenček Niko, Jelenček Niko 2, Polarni vlak, Kako je Grinch ukradel božič, Predbožična mora, Ledeno kraljestvo, Ježek in vran pričarata božič ... Vsem generacijam priljubljeni filmi so Sam doma, Pisma Sv. Nikolaju, Čudež na 34. ulici, Škrat, Na božični večer, Božične počitnice ... Pomembno je le, da je vsebina prilagojena otrokovi starosti, da jo bo razumel in se bo lahko vživel v dogajanje.   

 

Sprehajanje po okrašenem mestu

 

Za pravo praznično vzdušje poskrbi tudi povsem običajen sprehod po okrašenem mestu. Otrok lahko poskuša prešteti, koliko je lučk na smreki, ki je postavljena na glavnem trgu. Razglasita lahko najlepšo dekoracijo mesta in se ob njej tudi fotografirata.

 

Opazovanje lučk v soseščini

 

Vsak dan se lahko po popoldanskem spancu, ko se prične mračiti, opravita na sprehod po soseščini. Opazujeta lahko, kako so sosedje okrasili okna, balkone, terase, hiše, drevesa ... Je mogoče kdo pričaral pravo Božičkovo vas?

 

Ustvarjanje voščilnic

 

Tradicionalno pošiljanje voščilnic babici, dedku, teti, stricu, prijatelju je lahko zanimiva aktivnost. Otrok lahko na voščilnico nariše poljuben novoletni motiv in zapiše želje, ki jih pošilja naslovniku. Priloži lahko še doma ustvarjeno darilce, tako bo presenečenje še večje.  

 

Pripravljanje igračk za donacijo

 

Konec leta je čas za generalno čiščenje škatel, polnih igrač, ki otroku niso več zanimive. Varuška mu lahko pomaga izbrati tiste, ki jih je pripravljen darovati drugim otrokom. Očiščene jih lahko zložita v vrečke ali škatle in se pozanimata, komu jih lahko dostavita. To je lahko izjemno lepa dobrodelna gesta vašega malčka.

 

Igranje na snegu

 

Če živite v kraju, kjer je snega v izobilju, potem so lahko na sporedu igre na snegu. Sankanje, kepanje, ustvarjanje sneženega moža, kidanje snega z majhno lopato, izdelovanje ledenega gradu, smučanje ... Otrok naj bo vremenskim razmeram primerno oblečen in obut in ''snežna'' animacija se lahko izvaja vsak dan. Juhuhu!

Avtor N.K. 

Photo by cottonbro from Pexels