Nalagam

28 zanimivih idej za izlet z varuško

Otroci se učijo, medtem ko raziskujejo svet okoli sebe in spoznavajo nove ljudi, zato je dobro, da imajo čim več priložnosti za to. Če imate občasno za njihovo varstvo najeto varuško, ne zahtevajte od nje, da je ves čas doma z njimi. Dogovorite se, da jih lahko odpelje ven, ampak ne samo v bližnji park, temveč tudi na izlet, grad, delavnico, v muzej, mesto, knjižnico, lutkovno gledališče, skratka kamorkoli, kjer bo vašim potomcem živahno in kratkočasno. Otroci se učijo, medtem ko raziskujejo svet okoli sebe in spoznavajo nove ljudi, zato je dobro, da imajo čim več priložnosti za to. Če imate občasno za njihovo varstvo najeto varuško, ne zahtevajte od nje, da je ves čas doma z njimi. Dogovorite se, da jih lahko odpelje ven, ampak ne samo v bližnji park, temveč tudi na izlet, grad, delavnico, v muzej, mesto, knjižnico, lutkovno gledališče, skratka kamorkoli, kjer bo vašim potomcem živahno in kratkočasno. 

Zbrali smo 28 idej, kam lahko v Ljubljani varuška odpelje vaše otroke, medtem ko ste vi ujeti v vrtinec obveznosti. Da jim ne bo dolgčas in da ne bodo nestrpno ves čas spraševali: ''Kdaj prideta mami in oči?'' predlagamo, da se varuška z njimi odpravi raziskovat bližnje in daljne znamenitosti ali naravo. 

1. Minicity Ljubljana
Minicity Ljubljana je kreativno otroško mesto, kjer otroci pod vodstvom izkušenih animatorjev skozi didaktično igro spoznavajo več kot 50 poklicev. Varuška U. je na ponovno odprtje prenovljenega mesta pripeljala svoje tri varovance. Otroci so se imeli odlično, kljub varnostnim ukrepom, ki jih imajo po novem zaradi koronavirusa. Z veseljem bodo kmalu spet prišli.

2. Živalski vrt Ljubljana 
V živalskem vrtu Ljubljana lahko otroci občudujejo ptiče, sesalce, dvoživke in nevretenčarje z vseh kontinetov, še več - lahko vstopijo v otroški ZOO in jih tudi pobožajo, postanejo oskrbniki za en dan, ali srečajo svojo naj žival. 

3. Park Tivoli
Park je največji in najlepši v Ljubljani, sprehajate se lahko po številnih poteh, opazujete drevesa, cvetlične nasade, različne vrste ptic in veverice. Na Jakopičevem sprehajališču si lahko ogledate razstavo na prostem, lahko pa se povzpnete na grad Tivoli.  

4. Park Špica
Zelena Špica, ki je videti kot plaža, vas vabi, da preživite lep sončen dan na prostem. 

5. Koseški bajer
Okrog umetnega jezera je sprehajalna pot, skupaj z otroki pa lahko z ene izmed klopc opazujete žabe, različne ribe, kačje pastirje, labode in druge živali ter črno jelšo, vrbo in druge rastline. 

6. Ljubljanski grad
Na Ljubljanskem gradu lahko otroci skupaj s slavno grajsko podgano Friderikom raziščejo številne skrivnosti. Prisluhnite njegovim zgodbam o cesarju Frideriku III., Erazmu Predjamskem, Ivanu Cankarju ... Prav posebno doživetje je vzpon na grad z vzpenjačo. 

7. Trnovski pristan
Obrečno sprehajalno pot obdajajo vrbe žalujke, posedite pa lahko na kamnitih stopnicah, ki vodijo k reki Ljubljanici ter opazujete, kaj počnejo račke. 

8. Stari del Ljubljane
Obiščite stari del Ljubljane, od Prešernovega spomenika, Frančiškanske cerkve, Tromostovja, glavne tržnice do Zmajskega mostu, kjer se lahko otroci fotografirajo s slavnim zmajem. Pokukajte v Mestno hišo, občudujte Vodnjak štirih kranjskih rek, preglejte ponudbo na Mestnem trgu in se povzpnite na Gornji trg in nadalje na Grajski grič. 

9. Golovec
Na Golovec se jih po pešpoti ali gozdni cesti veliko povzpne iz Štepanjskega naselja, lahko pa pridete tudi iz Hrušice, Bizovika, Rakovnika, Rudnika ali Poljan. 

10. Rožnik
Iz Tivolija se lahko po nezahtevnih sprehajalnih poteh povzpnete na vrh Rožnika, najbolj zanimiva in čudovita pa je 3 km dolga Jesenkova pot.

11. Mostec
Mostec ponuja sprehajalno pot v gozdnati senci, od tu se lahko povzpnete na Rožnik ali Šišenski hrib. 

12. Rašica
Rašica obljublja pravo gozdno pot za vse generacije. 

13. Katarina
Lahkoten pohod na Katarino nad Ljubljano je lahko prava sprostitev za otroke v popoldanskih uricah, ko pridejo iz vrtca ali šole, ali čez vikend. Z vrha se razlega čudovit pogled na Krim in Polhograjsko hribovje.  

14. Pešpot ob Savi
Urejena pešpot ob Savi vabi za mini pobeg iz mestnega vrveža, otroci si lahko ogledajo majhen živalski vrt, kako teče reka, opazujejo sadna drevesa in drugo rastlinje, kako skrbijo za konje v konjušnici in na Hipodromu, se spočijejo na eni izmed številnih klopc ali kar na plaži.  

15. Pot ob žici
Pot ob žici je speljana skozi mestna naselja in je dolga 32, 5 km. Izberite najbližji odsek domu in se podajte na Pot spominov in tovarištva, speljano skozi prekrasen drevored. 

16. Botanični vrt
V njem je kar 5.000 različnih rastlinskih vrst iz Slovenije in celega sveta, velja pa za najstarejši botanični vrt v JV delu Evrope. Spoznajte imena številnih rastlin in uživajte v senci Marmontove lipe, posajene leta 1810. 

17. Z ladjico po Ljubljanici
Uživajte v ogledu Ljubljane kar s turistično ladjico, otrokom bo takšna vožnja še posebej zanimiva. 

18. Iški Vintgar
Prav posebne kamnine lahko otroci raziskujejo v Iškem vintgarju, obenem pa ob reki uživajo v senčnem gozdu. 

19. Muzej športa
V muzeju športa je na ogled 12.000 predmetov, ki so jih podarili slovenski športniki in drugi ljubitelji športa. 

20. Narodni muzej Slovenije
V Živinih kotičkih je igrivo, tam se raziskuje, posluša, ustvarja in tipa. 

21. Slovenski etnografski muzej
V muzeju lahko otrokom skozi zgodbe predstavite način življenja Slovencev doma in v tujini.

22. Šolski muzej
Nudi izviren vpogled v zgodovino šolstva in pedagogike pri nas, otrokom je zelo zanimivo, kakšne so bile nekoč učilnice, kako je potekala učna ura babic in dedkov. 

23. Železniški muzej Slovenskih železnic
Otroci obožujejo vlake, zato jim odgrnite tančico nad železniško zgodovino, natančno čisto od blizu si poglejte parne lokomotive, tirna vozila, komunikacijske naprave in orodje železničarjev ...

24. Slovensko lutkovno gledališče
Skupaj z otroki si oglejte lutkovno predstavo, ki je trenutno na sporedu, in obiščite Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu. 

25. Mini teater
V Mini teatru je dobrodošlo tudi mlado občinstvo, ki se mu s posebno pozornostjo posvečajo z inovativnim umetniško-vzgojnim projektom. 

26. Kolosej
V Koloseju lahko mali ljubitelji animiranih filmov in družinskih komedij pridejo na svoj račun. 

27. Mestna knjižnica Ljubljana
V Mestni knjižnici Ljubljana, v posameznih enotah po naseljih, imajo urejene tudi kotičke za otroke, kjer lahko sami dostopajo do najljubših knjig. Izkoristite dan za bralne urice. 

28. Narodna galerija 
Člani Galovega kluba, Galovci, odkrivajo vse značilnosti razstavljenih slik, ki jim nato služijo za inspiracijo pri izdelavi lastnih umetnin. 

Avtor: N.K.

Photo by Gustavo Fring from Pexels