Nalagam

Seznanite varuško z navadami svojega otroka

Odločili ste se, da boste občasno najeli varuško, ki bo v času vaše odsotnosti pazila na malčka in poskrbela, da bo zabavno preživel urice, da bo sit in previt, da bo šel pravočasno spat. Pomembno je, da varuško seznanite o vsem, kar mora vedeti o navadah in zdravstvenem stanju vašega otroka.


Mamica in očka sta se odločila, da si bosta privoščila kakšno uro zase, mogoče se bo njun delovnik zavlekel, skratka ne glede na vzrok, bo varuška odlično poskrbela za vašega malčka. Ko izberete takšno, s katero ste se dogovorili, je ključno, da z njo delite nekaj izjemno pomembnih informacijah.


Vaš otrok bo kar nekaj časa z varuško, zato je priporočljivo, da jo tudi dobro spozna, da ji zaupa. Ko bosta izmenjala prve besede, preživela nekaj trenutkov skupaj, boste začutili, kako se bosta razumela, ko bosta sama.


1. Pustite varuški telefonsko številko, na kateri boste dosegljivi.
Ko ste sklenili dogovor z varuško, si izmenjajte tudi telefonski številki, mogoče razmislite tudi o tem, da ji posredujete še dodaten kontakt (babice, dedka, sosede, prijateljice), če vas ne bo mogla priklicati. Vi pa poskrbite v času, ko bo varuška skrbela za vašega otroka, da imate mobilni telefon vklopljen in da ste dosegljivi v nujnem primeru.


2. Omogočite ji dostop do vsega, kar potrebuje za nemoteno varstvo otroka.
Če bo varuška skrbela za otroka na vašem domu, poskrbite, da ima svoje ključe. Mogoče se bo z otrokom odpravila na igrišče, da tako preživi popoldne z njim. Super je, da vas ne 'lovi' po telefonu, ker z otrokom ne more nazaj domov.
Razložite ji, kako je treba upravljati doma s klimatsko napravo in ostalimi napravami, ki jih bo v času varstva uporabljala.


3. Podrobno opišite otrokove navade in zdravstveno stanje.
Razložite varuški, kakšne navade in razvade ima vaš otrok. Ne skrivajte na primer, da zaspi z dudo, ki jo čez dan ne uporablja, da en dva tri zaspi le, če ga nekdo drži za roko. Otroka šele navajate na kahlico? Tudi o tem je nujen pogovor, kako otrok sporoči, da bi šel na stranišče, ali ponoči še nosi pleničko.
Če je alergičen na določene sestavine, naredite seznam in naj bo le-ta na vidnem mestu. Pogovorite se, kako je treba ukrepati, če pride do reakcije, koga je treba obvestiti. V takšnem primeru je dobrodošla tudi telefonska številka izbranega otrokovega pediatra.
Določite pravila, kdaj ima otrok popoldanski spanec, se igra, malica, uživa glavne obroke, gre spat, ali se prha ali kopa zvečer, koliko časa lahko gleda risanke ipd. Pogovor in razlago prilagodite situaciji in času, kdaj bo varuška z vašim otrokom.


4. Ali lahko varuška objavlja fotografije vašega otroka na družbenem omrežju?
V zadnjih letih je objavljanje na družbenih omrežjih postalo izjemno popularno in zato je prav, da varuški zaupate, kakšen odnos imate do objavljanja otrokovih fotografij na družbenem omrežju. Če ne želite, da se otrokove fotografije ali celo posnetki pojavijo na spletu, ji to tudi jasno povejte.


5. Obvestite vzgojiteljico, učiteljico in sosede, da ste najeli varuško za otroka.
Izognite se nepredvidljivim situacijam in vzgojiteljici, učiteljici, sosedi … povejte, da bo takrat pa takrat za vašega otroka skrbela varuška. Napišite pooblastilo, če bo varuška odšla po otroka v vrtec in zanj skrbela še nekaj ur, preden pridete vi domov.
Varuški in vašemu malčku želimo veliko zabavnih uric.

Avtor: N.K.