Nalagam

Kako biti dobra varuška?

Kot varuška imate zelo odgovorno delo. Pazite na otroke, jih obenem animirate, učite novih veščin, jim pomagate ob težavah in morebitni nesreči ... Takšna služba zahteva od vas, da pokažete različne sposobnosti. Vaše delo mora biti usklajeno s starševimi pričakovanji in otrokovimi potrebami. Kako biti dobra varuška?

 

Vedeti morate, kaj otrokovi starši pričakujejo od vas.

Preden sprejmete delo varuške, se pri starših pozanimajte, kaj pričakujejo od vas. Natančno se pogovorite, kje so vaše meje, kajti le tako boste vedeli, ali boste lahko izpolnili njihove potrebe oz. želje. Ugotovili boste, ali ste primerna varuška za njihove otroke. Obenem pa vam morajo dati številne informacije (koliko so stari otroci, koliko jih je, ali imajo kakšne zdravstvene težave ...). 

 

Ohranite odprto komunikacijo s starši.

Ko skrbite za otroke, ni nujno, da poznate vse odgovore. Če naletite na težavo, pa ne vidite rešitve, se posvetujte s starši. Ob pomislekih, ki se vam porajajo, nikar ne molčite, ampak odkrito spregovorite. Postopoma gradite zaupanje pri starših in pokažite, da ste prava oseba, ob kateri je njihov otrok varen.

 

Bodite pripravljeni na vse.

Vi ste ob otroku zato, da ga varujete. To pomeni, da ste pripravljeni na vsako težavo ali nepričakovano situacijo. Na vidnem mestu ali na mobilnem telefonu hranite telefonske številke staršev, starih staršev, otrokovega zdravnika, reševalcev ... Ko pride do nezgode, morate vedeti, koga morate takrat poklicati. Izjemno pomembno je, da imate znanje prve pomoči. Točno morate vedeti, na kaj je alergičen otrok in kako morate ravnati ob izbruhu alergične reakcije. Starši vam morajo pokazati, kje imajo pospravljena otrokova zdravila. Najpomembnejše pa je, da ob nepredvidljivih dogodkih ostanete mirni in so vaša dejanja premišljena.

 

Oborožite se z informacijami.

Kot smo omenili že zgoraj, morate poznati telefonske številke oseb, ki jih lahko pokličete v nujnem primeru. V veliko pomoč so vam lahko tudi nasveti izkušenih varušk. Dobrodošlo je, da se udeležite raznih izobraževanj, na katerih boste svoje znanje o varstvu otrok podkrepili in nadgradili.

 

Organizirajte se.

Otroci imajo radi rutino, zato je vaša naloga, da se podučite, kakšen urnik so postavili starši. Če ste varuška več različno starim otrokom, je dobro, da upoštevate urnik vsakega posameznega. Sledite, kdaj otrok ponavadi obeduje, spi, se igra, uči ... Bodite organizirani in se poskušajte držati načrta, kajti tako boste uspešno preprečili kaotičen dan.

 

Animirajte otroka.

Nikar otroka ne posedite pred televizijski ali računalniški zaslon, raje se domislite drugih aktivnosti. S starši se dogovorite, kdaj greste lahko z otrokom na svež zrak in koliko časa ste lahko na igrišču ali sprehodu. Domislite se najbolj zabavnih iger, primernih tako za zunaj kot tudi doma.

 

Postavite meje.

Otroci vas bodo preizkušali in premikali meje. To je del njihovega odraščanja, vendar naj vas ne zamika, da jim dovolite kršitev pravil, ki so jim jih postavili starši. Četudi si želite, da vas bodo imeli za 'kul' varuško, ostanite pri tem neomajani. S starši se pogovorite, katera hišna pravila veljajo, kdaj jih lahko malo prekršijo, kdaj ne ... Z odgovornostjo in s tem, da vam lahko zaupajo, si boste prislužili spoštovanje tako otrok kot tudi staršev.

 

Otroka vedno nadzorujte.

Otroka imejte vedno na očeh. Bodite vedno v njegovi neposredni bližini. Ko pleza po igralih, ne brskajte po mobilnem telefonu. Nevarnosti je povsod veliko, zato se tudi doma ne zaklepetajte s prijateljico po telefonu.

 

Sprejmite kritiko.

Mogoče boste naredili nekaj, kar bo starše vznemirilo. Prisluhnite njihovim pomislekom in se podučite, kako lahko svoje delo opravljate bolje. Zagotovite jim, da ne boste ponovili enakih napak.

 

Pokažite svojo nežno in skrbno plat.

Dobra varuška je empatična in prijazna, četudi mora biti tudi stroga. Otroci imajo različne karakterje, vsako obdobje njihovega razvoja prinese spremembe. Skozi življenje se učijo in včasih bodo naredili tudi kakšno napako. Bodite jim v oporo, potolažite jih, ko jim je hudo. Naj vedo, da vam lahko popolnoma zaupajo.

 

Poskušajte biti prilagodljivi.

Včasih bodo starši iz opravičenih razlogov zamujali in ne bodo prišli po otroka ob dogovorjeni uri. Poskušajte se prilagoditi njihovemu urniku. Prav je sicer, da poveste, kaj vam ustreza  in kje so vaše meje.  Vseeno pa jim dajte občutek, da se lahko kadarkoli zanesejo na vas. 

 

Vir: Parenthood, How to Be a Good Babysitter: 11 Tips

Avtor: N.K. 

Photo by nappy from Pexels