Nalagam

Terapevtka svetuje, kako pomiriti otroka, ko ga je strah

Včasih pride do situacij, ko je otroka izjemno strah zaradi novic, ki jih sliši, ali zaradi dogodkov, ki jih vidi. Kako mu lahko starši pomagajo, da ga pomirijo, da ga ne zgrabi panika? Nasvet nam je posredovala Saša Golob, zakonska in družinska terapevtka.


Ne glede, da želite otroka zaščiti pred vsem slabim, včasih pridejo situacije, na katere nimate vpliva. In lahko se zgodi, da otroka postane strah. Kako lahko kot starši ukrepate, da njegovega čustvovanja ne poglobite v napačno smer?


Saša Golob, zakonska in družinska terapevtka pojasnjuje, da je strah čustvo, ki prihaja v valovih in je človeški odziv na nevarnost. ''Pomembno je, da ga znate regulirati in ne zapadete v paniko. Če starši obvladujete svoje strahove, so otroci posledično pomirjeni.''


Tehnika za pomirjanje


Starši vedite, da obstajajo številne tehnike, ki pomirjajo. Strokovnjakinja priporoča eno izmed njih, in sicer vizualizacijo. To lahko izvajate tako, da si predstavljate, da z vsakim vdihom v telo prihajajo mir, ljubezen in varnost, z vsakim izdihom pa iz telesa spustite strah, tesnobo in napetost. Razlaga, da lahko to enostavno vajo z vami delajo tudi otroci. ''Po nekaj vdihih in izdihih preverite stopnjo napetosti v telesu in nadaljujete, dokler val strahu ne mine.''


Na glas spregovorite
Če je otroka strah, je prav, da govorite o čutenjih in jih ne pometete pod preprogo. Otroku lahko po nasvetu terapevtke rečete: "Čutim, da te je strah. Mamica in oči bosta poskrbela za varnost. Vedno lahko prideš po objem, ki pomaga. Rada te imam, pri meni si varen."

Avtor: N.K. 

Tehnike za pomiritev otroka

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels