Nalagam

Kako učiti otroke o denarju?

Naučite otroke, da cenijo denar in najdejo veselje v stvareh, ki jih denar ne more kupiti. Pogovor z otroki o denarju je ključnega pomena za vzgojo otrok, ki se zavedajo, od kod prihaja denar. Spregovorite o tem, kako varčevati in porabiti denar na način, ki je previden in ne zgolj materialističen. Čeprav je bila včasih to tabu tema, danes starši otroke finančno opismenjujejo. Vključujejo jih v družinske finance, da lahko denar razumejo celostno.

Osvajanje finančnih veščin

Poiščite načine, kako učiti svoje otroke o denarju v vsakdanjem življenju. "Starši bi morali otroke naučiti finančnih veščin tako, da se osredotočajo na proces (rutino) upravljanja denarja in ne na to, koliko denarja imate ali kaj je mogoče kupiti," pravi Gregg Murset, certificirani finančni načrtovalec. Predlaga, da svojim otrokom date nekaj opravil in jim zagotovite majhno žepnino, ki jim bo pomagala pri učenju upravljanja denarja. ''Temu pravim 'uravnotežen finančni pristop' – in otroci se bodo tega najbolje naučili, če bodo to počeli znova in znova,'' dodaja. Vzemite s sabo otroke v trgovino z živili in jim razložite, zakaj nekatere izdelke kupujete namesto drugih. Omogočite jim dejansko izkušnjo, da primerjajo cene med sabo.

Razložite, kaj je zaslužek in kakšni so vaši stroški

Pogovorite se z otroki o tem, kako služite denar z delom in kako ta denar porabite (na primer za najemnino ali kredit stanovanja, nakup hrane ali plačilo avtomobila). Naučite jih, koliko je vreden denar, naj vedo, da je prislužen in ga nimate v neomejenih količinah ter da vedno poplačate najprej najnujnejše.

Denar morajo ceniti

Dodelite jim gospodinjska opravila in jim dajte žepnino. Tako bodo vadili ''zdrave'' denarne navade. Nato jim pomagajte pri odločanju o denarju, ki ga zaslužijo, namesto da jim le dovolite, da ga porabijo, za kar hočejo. "Začeli bodo vzpostavljati povezavo med delom in denarjem, prav tako pa bodo začeli ceniti denar, ki ga zaslužijo," pravi Murset. "Otroci nimajo težav s porabo denarja, ki ga dobijo od drugih. Vendar ga skrbno čuvajo, če morajo zanj delati,'' dodaja. "Nikoli ni prezgodaj, da naučite otroka, kako naj si postavi določene finančne cilje in stremi k njim," pravi strokovnjakinja Dorothy Rich iz Washingtona. "Otrok bo ponosen, če si bo s svojim trudom kupil igračo.''

Bodite dober zgled

Vodite z zgledom. Navsezadnje veliko slabih denarnih navad, ki se jih otroci naučijo, prihaja od staršev. Zdravi pogovori o financah in opazovanje, kako sprejemate premišljene odločitve glede denarja, bodo oblikovali otrokov odnos do denarja. "Če vidijo, da vedno kupujete najnovejše, največje, najdražje in druge sodite po tem, kaj imajo, po blagovnih znamkah njihovih oblačilih ali po znamki avtomobila, ki ga vozijo, bodo verjetno šli po vaših stopinjah,'' opozarja Teresa Britton, lastnica spletne strani MomsWhoSave. Predlaga, da se z otroki pogovarjate o tem, za kaj so hvaležni – o preprostih stvareh, kot so družina, prijatelji, hišni ljubljenčki ali šola. Pokažite jim, da obstajajo v življenju več kot samo materialne stvari, ki jih lahko kupijo.

Podarite izkušnje

Pri darilih pokažite otrokom, kako dragocene so izkušnje. Seveda ni nič narobe, če svojemu otroku podarite novo igračo, ki si jo želi, a uravnoteženje tega z dejavnostmi in izkušnjami mu lahko pomaga videti onkraj materialnih dobrin. "Pomagajte svojim otrokom spoznati, da so izkušnje in čas, preživet z družino, veliko bolj dragoceni kot igrača," pravi Teresa Britton. Ni nujno, da so to luksuzne počitnice, lahko so to kampiranje, igre z žogo, izlet v mestni muzej ali raziskovanje starega mesta. Vse to so nematerialne izkušnje, ki jih lahko doživite skupaj kot družina.

Naj ne bo denar nagrada za primerno vedenje

Poskušajte ne uporabljati denarja ali daril kot nagrado za primerno vedenje. "Nočete, da vaš otrok verjame to, da vsak majhen dosežek ali samo primerno vedenje pomeni, da bo dobil novo materialno nagrado," pravi Brittonova. "Vaš otrok hrepeni po vaši spodbudi, čustveni podpori in času, ki ga preživite skupaj," dodaja. Z dejanji otrokom pokažite, da jih imate radi in da ste ponosni nanje. To jim bo pomagalo ceniti pomembne stvari v življenju, ki jih denar ne more kupiti.

Priredba prispevka na Parents.

Photo by Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/photo/woman-giving-10-dollars-to-a-girl-4968392/