Nalagam

Česa se naučimo z varstvom otrok?

Kot varuška se naučite raznovrstnih veščin. Dejansko spoznate, kako je treba poskrbeti za otroke, naučite se gospodinjskih opravil, pridobite organizacijske sposobnosti in še in še bi lahko naštevali. Veliko naučenega in odkritega vam bo prišlo prav v nadaljnjem življenju. Skozi opravljanje takšnega dela rastete tudi kot oseba.

 

Če razmišljate o tem, da bi bili nekoč vzgojiteljica, je delo varuške idealen prvi korak k temu. Pridobili boste bogate izkušnje, povezane z otroki.

Varuška ve, da nikoli ne sme umakniti pogleda z otroka, kajti nesreča nikoli ne počiva. Znanje prve pomoči je izjemno pomembno.

Skozi delo z otrokom se boste naučili vse o razvojnih stopnjah. Vedeli boste, kaj je značilno za posamezno starostno obdobje. Temu boste tudi prilagajali skrb in varstvo.

Zelo hitro boste odkrili, da se v vas skrivajo različni talenti. Z otroki boste ustvarjali, peli, plesali, priredili lutkovno predstavo ...

Naučili se boste, kako je treba skrbeti za bolnega otroka. Naučili se boste prepoznati simptome posameznih bolezni in kako ob njih ukrepati.

Pomagali boste otroku, da razume svoja čustva, da se nauči razlikovati med pravilnim in napačnim vedenjem. Učili ga boste vrednot. S starši mu boste postavili različne meje. Tako se boste veliko naučili o psihologiji.

Z izkušnjami in prakso boste podučeni, kako ravnati ob otrokovem izbruhu besa, jeze, jokanja ...

Otroci se pogosto prepirajo med sabo in to bo za vas dobra izkušnja, da spoznate, kako ravnati ob izbruhu sporov.

Kako spodbujati in motivirati otroka, bo tudi na vašem seznamu spoznanj.

Pokazali boste, da imate otroke radi, da sočustvujete z njimi in da vam lahko zaupajo.

Otrokom boste pomagali pri medsebojnih pogajanjih, pri tem pa tudi kot varuška pridobili izkušnje. Naučili se boste strategij, kako priti do cilja, da bodo vsi zadovoljni. Dobre pogajalske spretnosti vam bodo koristile poslovno tudi pri dogovarjanju o datumih varstva, plačilu ...

Kot varuška se boste naučili ravnati tudi z denarjem. Beležili boste svoje prihodke in odhodke. Postavili si boste tedenski ali mesečni finančni proračun.

Spoznali boste veliko ljudi: otrokove starše, zdravnika, učitelja v šoli, učitelja na tečaju ... Shranite si njihove telefonske številke, saj nikoli ne veste, kdaj vam bodo prišle prav.

Timsko delo vam ne bo neznano. Usklajevali boste številne obveznosti otrok in jih pri tem spodbujali. Hkrati boste sodelovali z njihovimi starši

Nič več vam ne bo tuje organiziranje raznih dogodkov.

Ko boste imeli veliko zadolžitev, jih boste ustrezno razdelili. Otrokom boste dali priložnost, da pomagajo in se naučijo novih veščin.

Ker želite, da se ve, da ste dobra varuška in da vas starši najamejo, se boste posluževali raznih promocijskih idej. Poiskali boste načine, kako se bo o vas razširil dober glas in boste posledično zaslužili več.

Imeli boste nadzor in vodili z vzgledom. Postali boste zanesljivi, pošteni in odgovorni.

Naučili se boste dobro kuhati.

Izurili se boste tudi v čiščenju in pospravljanju. Naučili se boste, kako skrbeti za gospodinjstvo.

Osebnostno boste rasli. Otroci vas bodo naučili potrpežljivosti, kako se rešujejo težave, kako se komunicira in kako se krepijo vezi.

Sposobnost opravljanja več opravil hkrati bo vaša prednost.

Dobro vam bo šlo od rok načrtovanje in postavljanje urnika.

Spoznali boste, da ste odvisni sami od sebe. Če boste želeli delati kot varuška in zaslužiti, boste za to morali poskrbeti sami.

Postali boste samozavestni. Dnevno boste izpostavljeni različnim situacijam in komunicirali boste z mnogimi. Nič več vas ne bo strah izzivov. Spoznali boste, kdo ste, kaj želite od življenja in samozavestno boste stopili naproti svojim ciljem.

Navdih: Kidsit, 29 Skills you Can Learn From Babysitting

Avtor: N.K. 

Photo by Gustavo Fring from Pexels